Kapitel 3, Brev nr 1 till nära och kära

Standard

Nu hade både min bror (Pierre), min pojkvän (Fredrik), och min pappa (Per) kommit ner till Manilla för att ge mig stöd. Hade jag inte haft dem vid min sida så hade jag inte suttit här idag.

Martin från TV 4 informerade oss om att sekretessen nu var upphörd så att vi kunde informera nära och kära hemma. De brev som vi skickade hem har varit till mycket hjälp. Nedan kommer det första brevet som vi skickade.

Brevet ger en förskönad bild av verkligheten, dels på hur mitt kritiska läge egentligen var, men även på det arbetet som Pierre, Fredrik och pappa la ner för att ta alla beslut. De hade trots allt det fullständiga ansvaret över mig.

Manilla 14/5 kl.00:50.
Hej alla Petras närmaste vänner!

Detta är Pierre (hennes bror) som skriver, tillsammans med Fredrik (hennes pojkvän) samt Per (hennes far).
Petra vill be om ursäkt för att hon har varit tvingad enligt sekretess att undanhålla att hon kom med i Robinson 2011 till att börja med. D.v.s. att hon inte är i Italien som ni tror.

Jag, Fredrik och Pappa är just nu på Filipinerna i Manilla p.g.a. att Petra ligger på sjukhus. Sjukhuset som ligger i Manilla är nästan helt nybyggt, och ett av filipinernas bästa, med otrolig service och hög standard.
Petra deltog i tävlingen i 12 dagar och kämpade som ett djur under riktigt extrema förhållanden, men på den 13:e dagen, som var i måndags den 9:e maj, så kände hon ett tjutande ljud i höger öra och föll ihop. Med läkare och sjuksköterskor på plats så fick de henne snabbt under behandling för eventuell vätskebrist och näringsbrist på inspelningsplatsen. Men för att ta det säkra före det osäkra så tog det inte lång tid förrän hon hade transporterats med helikopter till sjukhuset i Manilla. Väl på sjukhuset granskade de henne grundligt med magnetröntgen, skiktröntgen och blodprov mm mm. När proverna kom, så konstaterades det att det var en hjärnblödning, viket är väldigt ovanligt i Petras ålder.

Konsekvenserna av en hjärnblödning kan vara många. Petra har haft en väldig tur i oturen. Petra har än så länge haft väldigt lite komplikationer så som: Trötthet, dubbelseende, huvudvärk, nedsatt hörsel på höger öra, nedsatt känsel på höger ben, höger arm samt högra delen av ansiktet

Vi förstår hur ni känner er just nu när ni läser detta från Sverige, vi kände precis likadant när vi fick besked i måndags att hon var på väg till sjukhus. Petra är medveten om att vi skriver detta brev till er, och hon hälsar till er alla att allt kommer bli bra och hon kommer fortsätta kämpa tills hon är helt återställd! Imorgon (lördag 14:e maj) så kommer Petra genomgå en 3:e skiktröntgen och inom snar framtid även den 2:a magnetröntgen. Efter det så kan de mer säkert fastställa hennes status och ta beslut om eventuell operation. Så är läget idag. Det finns olika operationer man kan göra om det kommer behövas, och en annan fråga är om hon kan flygas hem till Sverige för att göra det, eller om den måste göras här p.g.a. kabintrycket i flygplanet. Det är många läkare/neurologer inblandade, även från Lunds Akademiska och Karolinska i Sverige.

Detta är en väldigt komplicerad situation. Detta kommer att bli en stor massmedial nyhet förr eller senare. Just nu hade det kunnat bli negativt för Petra. Så för Petras skull så håller vi det till oss närmsta tillsvidare. Självklart så förstår ni detta, men vi vill ändå påpeka det.
De hälsningar som ni har kommer vi självklart att framföra till Petra. Gör gärna ngt gemensamt som hon gillar men det vet ni! Hon tittar gärna på foto och film så klart och det fixar hon om det inte är för långt. Då skulle hon bli jätte glad.

Vi anlände i tisdags och sedan dess har läget varit stabilt (vilket betyder inga försämringar på sjukhusspråk). Hon ligger på Neurointensiven med bevakning 24h om dygnet. Vi är hos henne de timmar hon är vaken varje dag samt att hon kan kontakta oss när som helst med hjälp av sjuksköterskorna på avdelningen. Vi har kontakt med samtliga läkare, produktionsbolaget, försäkringsbolaget samt TV4. Allt utanför Petras sjukvård är som en cirkus och vi ”jobbar” med allt detta för att hålla Petra utanför och se till att alla beslut som kommer tas är för Petras bästa! Naturligtvis är Petra delaktig i allt så gott hon kan. Prata gärna ihop er om ni har frågor. Ni får inte bli ledsna och besvikna om ni inte får tag på oss, och om vi inte svarar direkt. Kom ihåg att vi är här för Petras bästa och gör allt för hennes skull. Idag vet vi inte när vi kommer hem till Sverige, men vi tror att det inte blir de närmsta veckorna, men kan samtidigt ske tidigare.

Detta meddelande har inte varit lätt att skriva och tagit oss många timmar…! Vi vill ju få med allting, vara ärliga men inte göra er ledsna och skrämda. Glöm heller inte att detta är vår berättelse av det som hänt, och viss information är inte 1:a hands information. Vi kommer inte lämna Filipinerna utan Petra!

/Fredrik, Pierre, Petra och Per från andra sidan jordklotet (6h före er…)

Nästa inlägg kommer att läggas upp i eftermiddag, lördag, kl 16.00, där jag berättar lite om nuläget och min skada.

Annonser

About petraljungberg

Namn: Petra Ljungberg Ålder: 26 Ort: Helsingborg/Stockholm Familj/civilstånd: Sambo Fredrik Skratt, glöd och energi kan understrykas som några av mina bästa egenskaper. Jag har kommit långt genom att vara driven, ärlig och målmedveten! Jag var med i tävlingen Robinson 2011 i 13 dagar tills min kropp gav upp. Jag fick en stroke. Idag kämpar jag med rehabilitering och kampen om att överleva fortsätter. Det här är min story..

24 responses »

 1. Hej Petra!
  Såg dig på direkten som en favorit i Robinson och såg fram emot att följa dig genom programmets gång. Blev extremt chockad och ledsen i torsdags när jag såg vad som hände med dig…
  Hoppas att du snabbt bättrar dig och får leva friskt. Mvh Philp

 2. Petra, du är grym! Stark, smart och vacker. Du kommer ta dig igenom det här hur snyggt som helst. Jag är silversmed och skulle vilja ge dig en symbolisk krya-på-dig-gåva. Skicka mig gärna en adress dit jag kan skicka den.

  Följer din utveckling och framsteg med spänning!

  Med vänliga hälsningar,
  Sara
  NAKI Design

 3. Det måste ha varit jobbigt för dem att behöva skiva det brevet. Men skönt är iaf att dom kunde komma ner och vara hos dig. Det måste vara jobbigt om man ska behöva gå igenom en sån sak ensam i ett land där man inte känner någon.

  Kram från Malin i Skåne

 4. Man blir verkligen berörd som läsare, och väldigt väldigt arg på produktionen av denna serie. Redan första säsongen som Robinson sändes (då i SVT) skördades faktiskt seriens första svenska dödsoffer: en ung kille, som röstades ut först av alla av de andra deltagarna i ö-rådet, tog livet av sig kort efter hemkomsten.
  Man blir illa berörd av att se programmet, för det märks tydligt hur lite de bryr sig om deltagarnas välmående (vilket även visar sig i att de bygger in medvetna kränkningar av deltagarna, ex att tvingas gå naken, och hur de hånar och manipulerar de deltagare som vill åka hem för att de är rädda att de kompromissar med sin hälsa).
  Hoppas din historia kan medverka till att denna typ av oseriösa produktioner inte får verka i framtiden.
  Tänker på dig!

 5. Petra, åhh Petra, du är min Robinsondrottning…du regerar, min favorit från första stund. Vilken chock, otäckt att du drabbades så hårt. Jag blev ledsen på riktigt. Att vara så ung och få en stroke, fy, livet är inte rättvist. Hade hoppats att få se mer av dig och att du skulle gå långt, långt i tävlingen. Men det är väl oväsentligt nu, då jag istället helhjärtat hoppas på att din rehab ska bli så framgångsrik som möjligt. Den ljusnande framtiden är din. För mig är du Fröken Robinson närsomhelst, dygnet runt…Med bästa hälsningar, Johan

 6. Hej Petra!
  Vill ge dig tips på en jättebra bok ”Min Stroke” av Jill Bolte Taylor. En Amerikansk hjärnforskare som själv fick en stroke.
  Den boken har hjälpt mig väldigt mycket!
  Ta hand om dig på bästa sätt.
  Hälsningar Lasse i Göteborg

 7. Jag hoppas att det går framåt för dig det var inte trevligt att se det avsnittet av Robinsson,man tänker ju hur lite man vet om livet.Man såg hur svårt dina vänner hade att fortsätta vidare,sen kam man även tänka sig vad det måste varit svårt att inte få prata med dina anhöriga.Jag hoppas nu att du kryar på dig.Hälsningar Gunilla.

 8. Heja Petra!
  Tycker du är en vinnare. Som gått igenom detta, och du såg så bra ut tyckte jag också. Hoppas du blir bättre, men det tar väl tid förstås. Dina anhöriga och pojkvän får hjälpa dej så gott de klarar. Många hälsningar från Sven

 9. Åh nu följde jag länken till din blogg och vill bara skicka en Krya på dig hälsning! Missförstå mig rätt men är man en kämpe och får vara med I Robinson så är det samma kämparglöd som kommer behövas för att bli frisk igen. Du kommer fixa det! Du är toppen!

 10. Hej Petra!
  Kämpa på! Har själv stått ”bredvid” och sett min man komma tillbaka efter sin stroke för
  2 år sedan, hjärnan är en fantastisk skapelse, den hittar nya vägar.
  Lycka till!

 11. Ciao!
  Jättetråkigt det som hände dig,hoppas du blir bra igen jättefort!
  Jag tycker att Robinson är lite väl hård ibland,det ska ju vara roligt att se, och inte förnedrande eller plågsamt.
  Man kan ju också tycka att redaktionen kunde tagit reda på om det fanns giftiga rötter eller fiskar eller djur,jag har tänkt på det ibland när dom sätter i sig någon fisk,och kunnat varna er.
  En annan fråga som jag har ställt mig är om den där psykodeliska roten kan ha något samröre med din hjärnblödning?
  Du har i alla fall rätt att det är jättesvårt ,speciellt för oss skandinaver,att fungera bra i tryckande värme.Jag bor i södra Italien ,så jag vet.Man tappar helt all ork,vi är helt enkelt inte byggda för värme.Naturligtvis blir det inte bättre av att svälta,då ställer sig ju kroppen på sparlåga.
  Ha det jättebra och bli återställd så fort som möjligt,vilken tur att du har familj och pojkvän som stödjer dig,
  Kram
  Yvonne

 12. Hej Petra!
  Fantastiskt att du delar med dig av det du har gått igenom och fortfarande går igenom. Du verkar vara en stark och modig tjej, fortsätt vara det. Jag önskar dig all lycka! Kämpa på!

 13. Kära Petra,

  Vet inte vad jag ska skriva… Hoppas att genom dessa få rader kunna sända dig styrka som kan få dig att må bättre. Jag såg programmet och insåg först långt efteråt att Petra var den Petra jag gått på dagis etc med..Mowgli 🙂 Det är alltid tragiskt när denna typ av olycka inträffar men det blir extra påtagligt när man vet vem personen är. Jag ville mest säga att jag, och alla andra gamla vänner från denna tid, tänker på dig och hoppas att du kryar på dig!

  Kramar från Malin (flickan i djungelboken 🙂 och resten av djungelvännerna :))

 14. Hej,

  Tänker på dig och hoppas du blir bättre snart! Du verkar vara en riktigt kämpe så du kommer bli bättre snart, det är jag helt säker på!

  Kram
  Micke

 15. Hej Petra!

  Du var från program nummer ett min favourit. Du verkar vara jordnära, glad, supertrevlig och vara en riktig kämpe! Så tråkigt att detta skulle hända dig. Du hade lätt haft en chans att vinna Robinson annars! MEN skit i Robinson. Det är bara nonsen jämfört med hälsan.
  Ta nu hand om DIG och dina anhöriga och försök att njuta av varandras existens och att du klarade dig så här pass bra. Ingenting i livet är för givet och vi vet aldrig hur länge vi får vara med i livet. Men allt det där vet du ju redan 🙂
  Kommer följa din blogg dagligen och se fram emot dina uppdateringar!!

  Kämpa på – vi är många som tänker på dig!

  kram från Johanna i skåne

 16. Kämpa på Petra. Vilket underbart språk ni har i bloggen, så välskrivet och bra.
  Skönt att få det direkt av DIG och din familj och slippa läsa kvällstidningarnas skvaller.
  Bra gjort att starta en egen blogg. Slippa spekulationer och elände =(.
  Krya på dig du är ung och verkar vara en kämpe så det kommer att gå bra.
  KRAM.

 17. Jag måste bara skicka en hälsning till din pappa, bror och pojkvän! Ni måste ha gått igenom ett levande helvete på sjukhuset i Manilla…
  Tack för att ni släpper in oss i ert liv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s