Jag finns här och jag är inte farlig.

Standard

Jag läser era kommentarer och blir så berörd, ni anar inte!

Även mina närmsta anhöriga tar åt sig av allt ni skriver.. Så än en gång, tusen tack.

Anledningen till min sajt/blogg är att jag vill att nära anhöriga till mig och att ni läsare ska förstå vad vi strokepatienter går igenom. Alla har givetvis sina egna stigar att gå, men enligt era kommentarer så är det många som känner igen sig i mina texter.

Det har gjort att viljan av att skriva bara växer och växer.

För att ”folk” snabbt ska förstå vad det är man går igenom så brukar jag berätta om mina synliga handikapp först.. Då tänker ”folk” nä, fy vad hemskt, stackars henne. En av anledningarna till denna blogg är just att försöka beskriva de andra handikappen som jag lever med, de som inte syns. Men eftersom jag knappt själv vet vad som identifierar dem, vad de heter eller vad man kan göra åt dem så får jag försöka förklara en del på mitt sätt, Petra-sättet. Som när jag beskrev min självkänsla genom att använda en färg, mellan genomskinligt till svart

Om du som läser detta är nära anhörig till någon drabbad och verkligen vill förstå vad som rör sig i våra huvud , så prova att vara patient för en dag.

Om någon skulle vilja känna på hur det känns för mig så, gör så här:

 • Ta på dig dem absolut fulaste kläderna i din garderob, ta bort en sak som du är beroende av ( kaffe, snus, cigg ), tejpa fast något framför ena ögat och håll i något (exempelvis en tennisboll)  i vänster hand nära kroppen och släpp aldrig taget om den. Gör du detta en hel dag så tror jag att tankarna börjar gå i samma riktning dit mina är varje dag. Om det är någon som gör detta, så MÅSTE du skriva till mig hur det kändes efter en dag?!! Jag är som sagt ingen expert i området utan försöker få er att förstå med hjälp av Petra-sättet.


Jag har så otroligt många fantastiska vänner. Jag har blivit lyckligt lottad av att vi blivit ett så stort och härligt ”gäng” som hängt med varandra i över 10 år. Ut över alla fina människorna i det här gänget, så har jag även en näve andra ovärderliga vänner. Det här med att endast ha en bästa vän har liksom aldrig varit ett alternativ för mig, det finns för många att älska, för många underbara, helt fantastiska människor som man vill vara med, resa med, prata i telefon med, skratta och gråta med. Men herre gud, vad alla mina relationer har satts på prov.

Till mina vänner: Jag vet att det har varit jätte svårt för er att hantera hela denna olyckan. Ni har varit min familj under så många år på så många sätt under min uppväxt. Varje dag på sjukhuset längtade jag efter att lyssna på era hälsningar genom mail, eller att se filmerna som ni spelat in. Jag älskar er!

Ni som inte vet hur ni ska agera, må inte dåligt för det nu, utan hör av er så pratar vi igenom allt tillsammans. Jag finns här och jag är inte farlig.

Samma sak gäller för anhöriga till anhöriga, lyft luren och våga. Du vet ju att du bryr dig!

”Hur ska man agera? Vad ska man säga? Hur kommer mina känslor att agera när jag träffar henne/honom? Kommer jag orka? ” Jag känner med er.. Fy fan vilken situation det här är för er!

Vad som hände när jag träffade er för första gången en efter en, var att ni hade byggt upp en stor känslomässig sköld runt er och på samma ögonblick som ni fick se mig stå, gå, prata så förtvinade skölden bort.

Nästa inlägg kommer imorgon, tisdag, kl 16.00

Annonser

About petraljungberg

Namn: Petra Ljungberg Ålder: 26 Ort: Helsingborg/Stockholm Familj/civilstånd: Sambo Fredrik Skratt, glöd och energi kan understrykas som några av mina bästa egenskaper. Jag har kommit långt genom att vara driven, ärlig och målmedveten! Jag var med i tävlingen Robinson 2011 i 13 dagar tills min kropp gav upp. Jag fick en stroke. Idag kämpar jag med rehabilitering och kampen om att överleva fortsätter. Det här är min story..

58 responses »

 1. Hej Petra, vilken perfekt beskrivning om petrasättet, det stämmer helt hur dom som skulle behöva förstå hur det är, jag som sagt har ingen funktion i min vänstra sida efter stroken min,så det är så härligt att läsa om dina tankar om livet efter och hur det går framåt för dig, sköt om dig

 2. vilken fantastisk människa du är, dina vänner ska var lyckliga som har dej. kämpa på
  jag läser din blogg varje dag.
  stor kram till dej

 3. Du verkar vara en fantastiskt stark människa, jag följer denna bloggen varje dag å jag tycker att du skriver fantastiskt bra! Du har fått mig att tänka om man skall f*n inte gnälla över små saker!
  Krya på dig!

 4. Du är ju bara så fantastisk!
  Det bara lyser sol runt dig.
  Lyllos alla som får ha dig i sin närhet 🙂

  Min mamma fick en stroke när jag var 16 och hon var 36. Hon klarade sig bra som tur var. Vi runt omkring märker inget av det men hon säger själv att när hon blir trött så hänger inte vänsterhanden med ordentligt och det känns som hon sluddrar med talet.
  Detta är ändå bara en av alla de olika hemskheter hon fått gå igenom.
  Hon är en kämpe och en sol som du. Ni är nog lite lika kanske.
  Väldigt mycket djävlar-anamma och omtänksamma 🙂

 5. Du är så stark, kämpa på!

  Jag och min mamma läser alltid din blogg. Jag läser högt och vi sitter gråtandes varenda gång. Vi hejar på dig!

 6. Du verkar vara helt fantastisk människa, fortsätt kämpa!

  Jag har en vän som fick två blödningar för tre år sen – de har varit en tuff resa, men han fixade det. De känns som du har samma järnvilja! Go girl!

 7. Hej Petra! Vet du varför du fick en stroke? Du är ju så ung, jag vet att man kan få stroke vid vilken ålder som helst, men det brukar finnas en annan anledning också eller? Kämpa på!

 8. Hej Petra! Såg på avsnittet när du fick din stroke och sa direkt till min man att det var en stroke du fick. Blev så illa berörd av att se eftersom min man fick en stroke för fem år sen, vid 30 års ålder. Du var ung när du fick din stroke och även om man inte tänker det så finns det rätt många unga människor i din situation, du är inte ensam! Lycka till i fortsättningen!

 9. Hej Petra!
  Jag följer din blogg varje dag, du skriver bra,man blir verkligen berörd.
  Lycka till,du verkar vara en underbar människa.
  Många krya på dig KRAMAR.

 10. Hej!!!
  Du verkar vara en underbar människa med en stark kämparglöd. jag läser som många andra din blogg varje dag och blir väldigt berörd av dina inlägg 🙂
  Krya på dig och all lycka framöver
  Önskar en 15 årig tjej

 11. Du är underbar! Hoppas allt går bra finns här och tänker på dig, fyfan vad jobbigt du har haft det 😥 ❤ lycka till i framtiden ❤

 12. Jag blir så berörd av det du går igenom.
  Ibland har jag tagit lite för lätt på livet, tänkt att ”det där kan jag göra imorgon”.
  Men nu ska jag sluta skjuta upp saker, inte ta för givet att jag har all tid i världen.
  Om det kunde drabba dig, som är ung och så levnadsglad – vad kan då inte drabba mig?
  Vad som helst kan hända, när som helst.
  Ta hand om dig, Petra. Jag är så imponerad av dig, du är en sann inspirationskälla.
  Kram!

 13. Hej hej, jag heter Nicolina och är född 1992 (alltså arton år) idag.

  Vid femton års ålder i september 2008 drabbades jag av en stroke och lades in på Karolinska universitets sjukhuset. Jag blev vänstersidigt förlamad och kunde varken gå eller vicka på lillfingret.

  Doktorerna var inte hundra på att jag skulle bli bra igen, men efter två års kämpande så är jag idag 99,9 procents återställd (vänster vadmuskel är något svagare än höger). Resan jag har gjort har varit tuff och lång men vill man så kan man. Jag är så oerhört tacksam över att jag idag är bra. Kämpa på, det är viljan som överväger!

  Kärlek till dig.

 14. Hej Petra,

  Du är vinnare av Robinson 2011 oavsett vem som står med statyetten och pengarna till slut.
  Du verkar vara en underbar tjej, kämpa på. Jag önskar dig all lycka i framtiden!

 15. Gud vad jag blir inspirerad och rörd av dig, en så stark tjej!
  Det är helt galet att se att någon kan ha viljan och styrkan att komma tillbaka
  efter en traumatisk och tuff händelse. Jag beundrar dig och vill att du ska veta
  att du har öppnat mina ögon och för det ska du ha ett stort TACK!
  Hoppas du når många drömmar i framtiden, många kramar /Anna

 16. Jag fick tre proppar och en hjärnblödning när jag var 21 år.

  Förstår precis den fruktansvärda huvudvärk du hade, känslan av det höga ljudet som samlades i en burk på något sätt. Jag minns så mycket, det jag såg på Robinson fick mig att resa tillbaka i tiden… På nått sätt så förstod jag direkt vad som hände dig, eller känslan var väldigt lik.

  Jag låg på intensiven i åtta dagar och vanligt sjukhus i tre veckor. Sen blev jag sjukskriven drygt ett halvår…

  Jag blev förlamad i halva mitt ansikte pga svullnaden i hjärnan. Kunde inte stänga ögat, såg dubbelt, munnen hängde på ena sidan. Jag kunde inte dricka eftersom mina läppar inte kunde forma sig mot glaset… Även talet blev drabbat, återigen pga att jag inte kunde forma läpparna efter orden.

  Men jag kämpade och övade för att bli bättre. Övade varje dag på att kunna vissla, gick med piratlapp framför ögat för att jobba med att få muskeln att vakna till liv. Sakta men säkert reparerade kroppen sig 🙂

  Önskar dig stort lycka till i din kamp med din kropp Petra. Du är en fighter och självklart kommer du vinna matchen!

  Tack för att du delar med dig….

  Stor kram Johanna

 17. Ibland tänker man att det måste finnas någon mening med saker som händer. När man läser din blogg så inser man att det här som hände dig har en mening för oss alla, att läsa om det du går igenom med dina ord går inte att beskriva. Man liksom ”känner” det du går igenom utan att ens varit i närheten.
  Du går igenom så mycket ändå bryr du dig om alla omkring dig och förstår varför människor kanske drar sig undan, för att dom inte vet hur dom ska agera. Som när man har sorg…människor blir lite rädda att störa när man egentligen vill att dom ska säga nåt, det spelar ingen roll VAD.
  Det finns inget facit på hur man gör eller säger, huvudsaken man bara finns där. Vi har haft mycket sorg i familjen, både min svägerska och pappa gick bort under ett år. Då lär man sig att inte vara rädd, man klarar mer än man tror. Om någon säger det innan så skulle man inte tro det men vi är starka. Du är stark och klok och vacker. Kämpa på alla hejar på dig här ute ska du vet.

 18. Du är helt fanatstisk! Sättet du skriver på och förklarar dina känslor får en att verkligen beröras och förstå. Jag jobbar själv som sjuksköterska på en intensivvårdsavdelning och får sällan höra historien ur ditt perspektiv och det är värefullt för mig! Fortsätt skriva! Kram

 19. Kramiz till dig. Vad du kämpar. Har så mycket jag skulle vilja skriva till dig. Kanske det kommer senare.
  Undrar om du använder Balansekoden i din rehabilitering?
  Önskar dig allt gott ❤

 20. Jag är en av de lyckliga som får ha dig i min närhet. Är så sjukt stolt och imponerad av dig. Längtar tills fredag när vi ses! Puss Lollo

 21. Petra, jag finner inte riktigt ord att skriva till dig…
  När jag jobbade ihop med dig för ett antal år sedan såg jag dig som en oerhört glad, starkt och positiv tjej. Alltid en ”frisk fläkt”.
  Jag kan inte för allt i världen förstå vad du gått och går igenom, men jag förstår att det har varit och är oerhört tufft. Jag är djupt imponerad av dig och läser det du skriver här med stor beundran.
  Det är fantastiskt starkt att du delar med dig och med det hjälper många att förstå lite bättre.

  Jag skickar stooora styrkekramar och beundran till dig och hoppas de når dig. Jag tror på dig!
  Johanna (gammal Spirit-extring)

 22. Petra, det var helt fruktansvärt att se vad som hände dig och väldigt obehagligt att inte alls veta hur det gick med dig heller. Jag satt och sa ”men herregud, gör något, hon är ju skitdålig och det där kan vara en hjärnblödning eller vad som helst!” Riktigt riktigt otäckt och det gick verkligen rakt in under huden på oss, där i TV-soffan. Jag vill bara uttrycka min lättnad att du klarat dig såpass bra och säga att vi hejjar på dig, min familj och jag. Du har ett hästjobb framför dig och säkert blir det tunga stunder. Men hela din attityd och utstrålning lovar mig att du klarar det. Jag vill tillägga att man sällan ser tjejer på TV med sådan lyskraft som du har. Fortsätt lysa upp världen med det där leendet! Min varma kram, trots att jag inte känner dig. /Debbie

 23. Jag kan inte med ord beskriva hur vacker och känslosam läsning detta var för mig, jag visste inte att detta hade drabbat dig….min thairesenär…petra hoppas innerligt att du kryar på dig och mår bra igen…Boris reggaebar….Kram till dig och underbar blogg…

 24. Hejsan Petra! Klockan är ett, jag borde ha gått o lagt mig förlängesen. Men här ligger jag, läser alla dina inlägg. Jag tycker det är så fantastiskt. Jag kan inte sluta läsa, du har ett sånt mod och en sån stark vilja!

  Känns konstigt på något sätt att läsa om dig, eftersom jag vet vem du är sen tidigare. Inget negativt. Bara märkligt du vet. Men sluta inte iaf, du är en inspiration för andra människor!

  Må gott!

 25. Tack för din kanonblogg!

  Min farfar drabbades av en lättare stroke, det kallas nog TIA-Attack tror jag. Gissar att det är ungefär det samma som du fick – d v s efter några veckor/månader är man helt OK igen. Min farfar var 77 år när han fick sin Stroke och är 85 år nu. Allt funkar bra för honom, han är fin klar rolig och lever livet!

  Kanske var din värre för jag minns inte att min farfar hade så svårt att prata och tänka. Det var i alla fall inget som märktes utåt men han är född på 20-talet och är van att kämpa och ytterst lite bortskämd. Kanske lommade han snett några veckor utan att vi såg. Kanske var hans tankar grumlade några veckor utan att vi märkte.

  När det gäller avancerade hjärnblödningar är min refernsram dock liten och nedslående. En nära kollega drabbades av en svår hjärnblödning, togs in på sjukhus för vård, dog på 4:e natten. Hon var i 55-årsåldern.
  Hemskt och hemskt.

  Väldigt ovanligt att man som du drabbas av detta innan 50. Har läkarna någon teori där? Kan den psykiska
  och fysiska tävlingen du var med om i ca 11 dagar i Robinson verkligen påverka eller hade du en medfödd skada?

 26. Hej Petra! Du har kämpat dig igenom detta och varit otroligt stark. Denice och de andra på robinson lider med dig<3 Jag hoppas att du kommer och jag vet att du kommer bli frisk!! Hoppas att du kommer få det bättre nu! Jag Jennifer (11 år imorgon) Finns för dig! Vilken kraftfull människa du är!!!! KRAMAR MIG!

 27. Starkt av Dig att skriva om vad Du upplever. Säkert till ett stort stöd för många. Bara att hoppas att de hittar bloggen. Men… vilka hållhakar hade TV4 på Dig, som gjorde att Ni fick hålla detta trauma inom den absolut innersta kretsen. Det är ju bara ett tv-program.

  Det bästa till Dig och krya på Dig!

 28. Du är fantastisk Petra!!!!
  Tack vare din blogg har jag lättare att förstå min egen mammas dilemma, hon fick en stroke för ett tag sedan. Man har som anhörig inte så lätt att förstå vad som sker inne i era kroppar, man ser att allt inte är bra, men kan ju av förklarliga skäl inte se inne i er.
  Kämpa på tjejen, du har ju vunnit en större tävling än Robinson, !ditt eget liv tillbaka!
  Kram Bettan

 29. Hejja dig Petra! Blir så berörd av hur du berättar och du skriver det otroligt bra! Kan inte sluta tänka på att du åkte till Robinson för att kämpa där det är fruktansvärt tufft – och sen fick du en resa så mycket tuffare än det nånsin kan bli på den där ön. Men så som du kämpar och tar dig tillbaka – du kan klara ALLT! Tack för att du delar med dig! Tänker på dig!!

 30. Så underbart att du har dina vänner i behåll och att dom acepterar dig som du är, med eller utan
  handikapp. Det är äkta vänskap. Många försvann under tiden jag rehabiliterades. Hade inte ork att hålla kontakt med alla, hade fullt upp med all träning mm. Kanske det var det som gjorde att man gled isär. Sen kände man att man fick andra värderingar. Vågade inte dricka på fester, visste inte om stroken skulle bli värre. Ville ha kvar min kontroll som fans kvar. Så man blev bjuden mindre och mindre. Men visst saknar man det ”livet”, kanske mer den sociala gemenskapen. Jag är trots allt samma mäniska, fortfarande lite små tokig och ”äventyrlig” och inte heller farlig, men jag har min begränsning det är allt. En vän sa till mig att varje möte i livet har något att ge en. Vissa stannar länge och vissa försvinner.
  Härligt att du var på bio. Fortsätt jobba på som du gör.

 31. Du är en så mäktig själ.. Finner inte ord.. Du är en fantastisk människa! Att en person kan lysa igenom så starkt enbart genom text – är beundransvärt!

  Att bara genom några få ord, få mig att fastna i din berättelse och text är fenomenalt!

  Jag är väldigt svag för människor som har den fighting-spirit’en, och samtidigt är så ödmjuk som du är! Du e grym. Sluta aldrig vara du.. För guds skull!

  MVH
  Eric, Jönköping

 32. Jag har en fundering gumman, din stroke, kan den ha utlösts av de där ”rötterna” Ni åt? Eller hade du fått stroken ändå?

  Jag tycker att du är så stark och jag önskar att jag kunde komma och hjälpa och stötta dig.

  Jag kommer att följa dig och vi är ett helt jobb som dagligen följer dig och pratar om dig, vilken underbar människa du är och vilken kämparglöd!

  Kram på dig!

 33. Hej Petra! Jag är arbetsterapeut och har arbetat med strokepatienter i ca tre år. Din blogg är helt fantastisk och ger mig en annan syn på vad det är jag faktiskt håller på med. Det är så oerhört intressant att läsa hur du känner det och hur du upplever det. Det ger mig en extra kick att fortsätta arbeta och göra det jag gör för att hjälpa människor och motivera dem att komma tillbaka! Tack. En stor kram till dig!!

 34. Hej Petra!

  Jag har aldrig skrivit ett inlägg förut. När jag såg dej på TV:n så tänkte jag bara: STROKE, hoppas hon kommer in snabbt till sjukhus!
  Jag jobbar på SOS Alarm och ditt symtom med plötslig huvudvärk är så klassiskt.
  Kom du till sjukhus inom 6 timmar som är den magiska gränsen?
  Båda mina föräldrar har haft stroke fast dom två olika sorterna, tyvärr jobbade jag inte på SOS då (jag är inte sjuksköterska) och hade ingen kunskap så dom hade kunnat må mycket bättre idag. Men nu gör jag allt för att hjälpa alla andra som ringer in.
  Tack för att jag får insikt i din sjukdom!

  Mycket kärlek
  @nnika

 35. Hej !!
  Jag såg dej i Robinsson och följer din blogg varje dag. Jag tycker du är så stark efter vad du fått / går igenom. Önskar dej all lycka med rehabiliteringen. Massor med styrkekramar från mej.

 36. Baaah, första gången jag bölar åt/med en blogg.

  Vet inte vad det var som fick mig att gråta, på min arbetsplats i din text. Men något som rörde till mitt hjårta och knep mig hårt i näsvingen och fick mig att gråta.
  Förmodligen att du är så personlig och nära inpå med en hälsning till dina vänner.

  Jag önskar att jag hade förmågan att kunna säga det, face to face till mina vänner. Men jag kan inte, inte ens för att jag den hårda vägen lärde mig att man ska inte vänta, för det kommer att bli försent och man får aldrig chansen igen.
  Varför tar jag mig inte till av den lärdomen. För att jag byggt en sköld runt mitt hjärta. Den skölden sitter där men den skaver. Jag jobbar på det, varje dag, att ta av den och blotta mitt hjärta att älskas och älska. Säga det till den som det berör, hur mkt den betyder för mig och hur innehållslöst mitt liv skulle vara utan just den personen.

  Det är bra att du gör saker på Petra-sättet, för det är det enda rätta sättet. Hur du kommer ta dig fram i livet och ta dig igenom motgångar kommer alltid att vara på Petra-sättet.

  Jag kommer inte att prova att känna hur det känns att vara där du är och förstå det du känner. För jag tror mig se och känna hos min mor ändå.

  Men mitt perspektiv till att se min mor förändras lite dag för dag som jag läser din blogg och känner efter där inne i en grop av mitt hjärta.

  Well, ha en sån där bra dag du kan ha idag och de nästkommande, på Petra-sättet!

 37. Du är en så otroligt stark människa!! Hade jag haft dej som vän hade jag varit väldigt stolt!
  Följer din blogg varje dag.
  Styrkekramar till dig!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s